Vad ska man välja för mobil, android eller iPhone eller någon annan?


Jag har tidigare inte skrivit om mobiltelefoner här på Datorkanalen men nu tänkte jag börja med det eftersom jag börjat fundera på att skaffa en ny mobil. Dessutom så tycker jag att de nya smartphones inte är bara telefoner utan nästan lika mycket en minidator som man använder till mycket samma saker som en dator som att läsa mejl, surfa, kolla facebook, kolla kalendern, spela spel, se på TV, göra bankaffärer, kolla YouTube och mycket annat.

Vilken mobil ska jag köpa är frågan jag och många andra ställer sig. Det är en djungel och den växer så det knakar. Det är svårt att hänga med och veta vad man ska välja. Jag har en Nokia N78 som har fungerat utmärkt utan något krångel och gjort det den skulle. Nu känner jag att de nya mobilerna med touch skärm har så mycket mer att erbjuda som min gamla trotjänare inte klarar av. Främst är det den smidiga hanteringen och användarupplevelsen som jag suktar efter samt möjligheten att ladda ner ”appar”, vilket Nokian inte saknar men det är rätt magert utbud. Därför står valet för mig mellan Android och iPhone. Just nu lutar det mycket starkt åt Android pågrund av ekonomiska skäl. När jag köpte min Nokia N78 så kostade den drygt 3000 kr och jag vill inte lägga mer än max 3000 kr på en ny mobiltelefon. Detta utesluter nästan omedelbart iPhone, om jag inte funderar på att skaffa en begagnad iPhone. Nu lär väl begagnatpriserna på iPhone 3G(S) sjunka nu när iPhone 4 har kommit. Så jag har ännu inte helt uteslutit att köpa en iPhone om jag hittar en billig begagnad som någon bara vill bli av med då de köpt en iPhone 4.

Den telefon som just nu ligger i ”pole position” är Sony Ericsson X8. Tidigare tittade jag på SE x10 och HTC Desire, men jag tycker de ligger över min budget. Därför var ett alternativ som jag funderade på Sony Ericsson X10 mini, men den tittade jag på i affären och tyckte var lite för liten samt att risken finns att en del ”appar” inte fungerar på grund av den lilla skärmen med den låga upplösningen. Annars verkar X10 mini vara en trevlig telefon som säkert kommer sälja bra. En anledning att titta på Sony Ericsson som tidigare legat i bakvattnet är att de nu har satsat på Android lurar vilket inte Nokia gjort. Sony Ericsson är också bra på kameror och musikspelare i mobilerna vilket även Nokia är, men nokia är bättre på GPS så skulle Nokia göra en androidmobil så skulle den vara ett givet köp. Jag har inte kollat in Nokias alternativ på allvar ännu eftersom jag inte är en märkestrogen och fanatisk, talibansk mobilköpare. Jag vill helt enkelt ha den mest prisvärda mobilen som täcker mina behov oavsett vad det sitter för märke på mobilen. Där verkar Sony Ericsson X8 passa in eftersom den kommer kosta ca 2000 kr och ha i stort sett samma funktioner som SE X10 mini fast en lite större skärm. Jag tror att många som har köpt eller tänker köpa X10 mini ångrar sig eller ändrar sig. Anledningen till att jag föredrar SE före HTC är att HTC är kända för att sätta in rätt kassa kameror och kameran är rätt viktig för mig. Jag såg bilder i tester tagna med HTC Desire och de var rätt dåliga med konstiga färger.
Vad tycker ni mina kära läsare jag ska välja? Jag vill helst inte förlora några funktioner som min Nokia N78 har som t.ex. FM-sändare vilket jag inte sett att varken någon Android eller iPhone har? Jag vill också ha kartor till GPS nedladdade i förväg (och helst gratis röstnavigering som Nokia har till sina nya mobiler) till mobilen utan att behöva ladda ner de när jag är ute och åker som man tydligen måste göra med Sony Ericsson. Jag vill ha en bra kamera och mediaspelare med riktigt bra ljudkvalitet och stöd för DivX filmer. Helst vill jag slippa ladda mobilen oftare än en gång i veckan som min N78. Finns den mobilen med Android eller iPhone eller måste jag välja Nokia för att inte förlora de funktioner jag vant mig vid som gratis i förväg nedladdningsbara GPS kartor, FM-sändare och bra batteritid

Länkar:
Sony Ericsson XPERIA X8 video demo

Mobil.se om Sony Ericsson Xperia™ X8

Prisjakt.nu

Nokia N8 Second Look: Detailed Debriefing

Review of Sony Ericsson XPERIA X10 GSM/UMTS smartphone

Test av Samsung Galaxy S

HTC Wildfire review: Desire Mini

Android är hetare än iPhone i Sverige


4 comments to Vad ska man välja för mobil, android eller iPhone eller någon annan?

  • Oscar

    HTC Wildfire är kanske något för dig?

    • Ja den ligger tvåa efter X8. Jag har läst att den är kanonbra förutom skärmen. Jag var till affären och kände på den idag och den var lagom storlek men jag kunde inte kolla in skärmen för batteriet var slut. Jag ska jämföra dess skärm med Sony Ericsson X8 när den kommer så blir det troligen nån av dessa två om inte koreanerna hittar på nåt kul. Jag kollade däremot in en Samsung Galaxy S (nånting) som har en enormt fin skärm Super amoled som slår det mesta. Blev lite sugen på den, men det gick över när jag kollade prislappen.

  • Anonym

    Sony Ericsson X8 är riktigt bra.

  • Om du vill köpa och sälja begagnad iphone så surfa in på http://www.iphone-sverige.se. Jag köpte en ny iphone 3gs för ca 1 år sedan. Det är lätt den bästa telefonen jag någonsin haft. Är mkt nöjd.

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>