Tips för att köpa projektor och bygga en hemmabio


Har du tröttnat på den lilla och daskiga bilden från platt-tv apparaten och längtar efter en bioupplevelse i hemmet, en så kallad hemmabio, men tror att det är dyrt och krångligt?
Det är inte dyrt i alla fall. Krångligt? Njae. Det kräver lite mer planering än att bara stoppa i sladden i väggutaget som med en Tv, men jag kan lova att det är det värt alla gånger.

Hur gör man för att bygga en hemmabio?

Här är man lite utlämnad till att söka på nätet efter information eftersom TV och radiohandeln knappt har några projektorer, och om de har några så står de i något hörn avslagna. Det är inte så lätt att sätta upp en projektor för demonstration som en TV.
På nätet är Minhembio.com en bra källa för att lära sig mer. Här kan man få inspiration från medlemmar som lägger upp bilder på sina hemmabios. Här i forumet finns en avdelning: Projektorer där det finns mycket matnyttigt. Läs gärna deras FAQ (Ofta frågade frågor).

Här finns t.ex. trådar hur man bygger en egen projektorduk med MDF skiva: Målad Mdf skiva som duk?, måla mdf skiva till duk..? och Riktig duk vs ”mdf-duk”, Någon som har erfarenhet av båda?.

Jag rekommenderar att köpa projektorn först och testa med ett lakan på väggen en vecka eller så för att testa vilken storlek på duk du ska köpa (eller bygga eller måla väggen.). Här finns det två val av duk: Ramspänd som är det bästa och slätaste, men har du inte plats och ett dedikerat biorum kan du köpa en upprullningsbar duk ganska billigt. Finns motorstyrda för runt 1600 t.ex. på Kjell&Co. Kingpin som är ett prisvärt märke har dukar för 1500 kr.

När det gäller val av projektor är det tycke och smak som gäller, men se till att det inte är en billig datorprojektor du väljer som inte har bredbildsformatet 16:9 utan endast har 4:3 bildformatet. Några projektorer som rekommenderas som budgetval är: (LCD) Panasonic Pt AX 200, Epson EMP-TW700, (DLP) Optoma HD 65, (Budget Full HD) Sanyo PLV-Z700

LCD fördelar: Har lensshift vilket gör den mer lättplacerad,

LCD nackdelar: Färgpanelerna mattas, screen door effekt,

DLP fördelar: Bra svärta, inga färgpaneler som försämras,

DLP nackelar: RBE-regnbågseffekt som en del mår illa av andra inte, mer svårplacerad eftersom den saknar lensshift

Kabeldragning i hemmabion

En viktig sak att planera i hemmabion är kabeldragning från bilduppspelare till projektor. Har man flera uppspelare som t.ex. spelkonsoll, DVD, satellitbox, kabelbox, dator, så är det nästan ett måste att skaffa en hemmabioförstärkare som kan skicka ut samtliga signaler på HDMI kabel så man bara behöver dra en signalkabel till projektorn. Har man signalkällor som skickar HDMI signal räcker det att skaffa en HDMI växlare eftersom de flesta projektorer endast har en HDMI ingång, men det är ändå snyggare att bara dra en kabel till projektorn.

Läs även:

Köpa hemmabioprojektor – guide för nybörjare


1 comment to Tips för att köpa projektor och bygga en hemmabio

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>