Så ställer du in Firefox och IE för att surfa anonymt med en proxy server


Vad är en Proxy server?

Ordet proxy kommer från engelskans ”by proxy” som betyder ”genom ombud” eller ”genom fullmakt”

En proxyserver är en dator någon helt annan stans, kanske i ett annat land till och med, som agerar mellanhand mellan dig och de webbsidor du vill besöka. Detta betyder också att den som har webbsidan inte kan se att just du besökt den och på så vis lagra information om dig och vad du gjort på sidan.

Varför är en Socks proxy server bättre?

Socks proxyservrar är inte möjliga att upptäcka när du surfar på Internet. Om du besöker en webbplats med enkel anonym webbproxyserver, som skickar vissa proxy variabler till servern, då kan webbplatsen upptäcka att du använder en proxy. Men om du surfar på Internet med hjälp av socks proxy, kan webbplatser inte upptäcka att du använder en proxy. Socks proxyserver kan ansluta till TCP och UDP-protokollet.

Varför använder man en proxy server?

1. För att förbättra överföringshastigheten.
Man kan ha en proxyserver som cachar (mellanlagrar) sidor så det går snabbare att surfa. Ofta är dock problemet att en proxy gör trafiken långsammare om det är en gratisproxy.

2. Säkerhet och sekretess.
Anonyma proxy servrar kan ändra informationen om din dator och byta ut din IP adress. Så du kan surfa lugnt och dina uppgifter kommer aldrig att användas av hackare och spammare. Varning dock att det finns hackare och spammare som sätter upp proxyservrar (Honey pots) för att avlyssna trafik och sno användaruppgifter och information. Använd därför inte proxy när du loggar in på banken eller på din mejl utan bara när du har behov av att använda en proxy.

3. Åtkomst till blockerade sidor med proxy server
Ibland kan du stöta på vissa problem vid åtkomst till webbsidor som till exempel webb-chatt om serveradministratören begränsar din åtkomst till vissa webbsidor från ditt IP . Då kan du använda en anonym proxyserver och komma åt de blockerade sidorna igen. Många arbetsplatser, skolor och länder har valt att blockera sidor på internet som de ogillar.

I amerikanska skolor är det t.ex. vanligt att de blockerar MySpace, vilket motsvarar svenska Lunarstorm.
På arbetsplatser är det likadant, sidor som Facebook och MySpace blockeras för att folk ska jobba i stället för att surfa på internet.
I länder som Syrien och Kina har regeringen valt att blockera väldigt många sidor, främst Facebook.
Genom att använda en Proxy-server kan man ta sig förbi dessa blockeringar och komma åt den hemsida man vill besöka. Dock brukar proxy-servrar bli filtrerade och blockerade, men det läggs upp nya proxys varje dag. Det finns även program som söker efter proxys, Charon.

4. Fejka vilket land ditt IP kommer från
Fejka vilket land din dator befinner sig för att t.ex. använda en engelsk proxyserver för att kunna skaffa ett Spotify konto utan en invite, eller lyssna på webbradio eller se på webbtv från vissa länder som bara låter datorer med IP adresser från det egna landet ta del av sändningarna över nätet.

Så ställer du in Firefox för att använda en proxy server

Om du använder en proxy server ofta är det bekvämt att lägga in inställningar till proxy servern i Firefox. Alternativet är att använda webbproxy servrar, vilket är ett alternativ om man sällan använder proxy servers.

Väljer du att använda inställningarna i Firefox finns ett utmärkt plugin för att växla mellan att surfa med proxy och utan.


Steg1. Hitta en lista med proxies. Googla tex efter proxy list.

proxy-lista

Steg2. Öppna Firefox

Verktyg (Tools), Inställningar (Options), Avancerat, Nätverk, Inställningar – Se nedan

Proxy inställningar

Proxy inställningar

Steg 3.

I anslutningsinställningar klickar du Manuell proxykonfiguration, fyller i proxyns IP adress och port från steg 1.

Välj Använd denna proxy för alla protokoll. Klicka OK. Klart.

Anslutningsinställningar proxy i Firefox

Anslutningsinställningar proxy i Firefox

Testa sedan att din IP adress inte syns: http://www.ip-adress.com/

TOR button

Ett ännu säkrare alternativ är att använda TOR. Tor finns som plugin till Firefox, Torbutton.

Länkar:
How to configure Internet Explorer to use a proxy server

Torbutton

Så surfar och fildelar du anonymt och säkert

Så ser du helt lagligt på gratis webb-tv och Hulu från USA med de senaste serierna

Checklista för att surfa säkert och skydda datorn mot virus, integritetshot och intrång

Testa din datorsäkerhet

Intressant?

Bloggar om: Proxy


1 comment to Så ställer du in Firefox och IE för att surfa anonymt med en proxy server

  • I made a proxy site myself, I believe the right to privacy on the internet is important, new ruling about the police in britain being able to hack into people compmuters without warrant is crazy. Anyone remeber george orwells 1984?

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>