Så här gör du om du drabbats av ransomware


Har du drabbats av ransomware eller är orolig för att drabbas?

Två ord: Offline backup. Det är det säkraste sättet att klara sig, genom att ta en regelbunden backup som inte är kopplad till datorn. Då duger det inte att ta backup till en USB hårddisk som är ansluten till datorn eftersom alla anslutna hårddiskar även blir krypterade av en ransomware virus.

Ransomware är bland det farligaste av skadlig kod eller virus som du kan drabbas av. Ett Ransomware virus eller trojan krypterar dina filer och begär sedan att du betalar en lösensumma för att få dekrypteringsnyckeln.

Nu har sajten No More Ransom startas av bl.a. Kaspersky och Intel Security tillsammans med Europol. De samlar in dekrypteringsnycklar för Ransomware från bedragarnas servrar.

De Ransomvirus som de har dekrypteringsnycklar till är dessa:

CRYSIS MARSJOKE/POLYGLOT WILDFIRE CHIMERA TESLACRYPT SHADECOINVAULT RANNOH RAKHNI

No More Ransom ger dessa tips för att förebygga Ransomware:

  1. Back-up! Back-up! Back-up! Det är bäst att ha två backup kopior: en i molnet och en fysisk hårddisk som du kopplar från datorn när du gjort backup. Molnbackup ska du se till att den görs automatiskt.
  2. Använd ett robust antivirusprogram för att skydda dig. Stäng inte av ‘heuristic functions’ eftersom de hittar virus som inte finns i listor över upptäckta virus.
  3. Håll alla program och system uppdaterat. När ditt operativsystem uppdateras se till att det installeras de senaste säkerhetsuppdateringarna.
  4. Lita inte på någon, bokstavligt. Alla konton kan vara kompormetterade och osäkra länkar kan även skickas från vänner. Öppna aldrig bifogade filer i mejl från personer du inte känner.
  5.  Aktivera ”Visa filändelser i windows inställningar” Detta gör det enklare att upptäcka skadlig kod och skadliga filer. Se upp för filändelser som  ‘.exe’, ‘.vbs’ and ‘.scr’.
  6. Om du upptäcker en okänd process på din dator koppla omedelbart bort den från internet och andra nätverksdiskar, Wifi och externa USB hårddiskar – för att hindra viruset att spridas till andra hårddiskar som är anslutna till nätverket eller datorn.

 

 

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>