Så förbereder du din gamla dator för Windows 7


De flesta datorkunniga avråder från att göra en uppgradering av ett operativsystem eftersom det finns risk för att det nya operativsystemet kan ärva några problem från det gamla systemet. Sanningen är dock att många användare vill göra en enkel uppgradering utan att behöva göra en total ominstallation av alla inställningar och program. Windows 7 hanterar en sådan uppgradering rätt så bra. Om man gör lite förberedelser så går uppgraderingen lättare. Den första förberedelsen är att ladda ner Windows 7 upgrade Advisor (Uppgraderings rådgivare) från Microsoft. Detta gratisprogram från Microsoft kommer att utföra en kontroll av din dator och låter dig veta om någonting kan orsaka dig problem.

Efter att ha kört Advisor, visas en rapport skärm som den nedan:

win7-upgrade-advisor1

Som ni ser på testsystemet var hårddiskutrymme ett stort problem. Windows 7 uppgradering kräver minst 16 GB ledigt utrymme. Varför så mycket? Eftersom under installationen behöver den gott om utrymme att backa upp, flytta och kopiera filer. 16 gig är det minsta – mer ledigt utrymme är bättre.

Om du har dåligt med hårddiskutrymme, ta och ladda ner ett par gratis program som hjälper dig att få plats. Börja med CCleaner – det är ett bra sätt att rensa upp onödiga temporära filer. Jag har sett det bort så mycket som 12 gigabyte från ett system, så CCleaner kan definitivt göra skillnad.

Behöver du fortfarande utrymme när du har kört CCleaner? Testa DriveSpacio, ett gratis program som snabbt kommer att visa hur mycket utrymme dina filer och mappar på datorn tar upp. Det är ett bra sätt att hitta mappar och filer som äter upp onödigt mycket utrymme på hårddisken.

Förutom att se till att utrymmeskraven är uppfyllda, kontrollerar Upgrade Advisor att maskinvaran i ditt system är kapabel att köra Windows 7.   Helst bör du ha minst 1 GB minne (mer är bättre) och en inte alltför gammal och slö processor (dvs en P4 eller Athlon som går på 2 eller flera gigahertz).

I den verkliga världen har människor fått Windows 7 att köras på alla typer av skrotig gammal hårdvara, så du klarar dig förmodligen även om rådgivaren visar att ditt system har vissa brister. Drivrutiner kan visas vara ett problem, men om du åtminstone kan hitta Windows Vista-drivrutiner för någonting som Upgrade Advisorn varnar dig för, så kommer de nog troligen fungera alldeles utmärkt med Windows 7 också.

Upgrade Advisorn kommer också att varna dig för om något av dina befintliga program inte funkar så bra med Windows 7. Det är mycket viktigt att se över listan över noga. Finns det ett program listat som du absolut inte kan vara utan? I så fall kanske du bör ompröva uppgraderingen och behålla ditt gamla operativsystem och istället göra en nyinstallation på samma dator på en ny egen partition så du kan Dual boota, dvs. välja när du startar datorn om du ska köra det gamla operativsystemet eller Windows 7.

Windows 7 (dock inte de enklaste varianterna Starter och Home Premium) erbjuder en funktion som heter XP-läge som kan köra många gamla program, men det kräver lite skicklighet för att få allt rätt inställt. Det finns också en bra chans att vissa av dina program fungerar genom att helt enkelt byta kompatibilitetsinställningar.

För att få dina data redo för uppgraderingsprocessen, innehåller Windows 7 en reviderad version av Vista’s Easy Transfer verktyg. Det gör ett fantastiskt jobb med att samla in data från Windows XP och Vista maskiner och flyttar över det till Windows 7 installationen.

Även om det inte är tekniskt nödvändigt med Eeasy transfer verktyget om du gör en uppgradering det är aldrig en dålig idé att spela säkert. Att köra Easy Transfer ger dig en Windows 7-vänlig backup av dina data och inställningar om något går fel.

När du har gjort en säkerhetskopia av dina data – med Easy transfer Filöverföring eller ett annat verktyg för databackup – är du redo att börja uppgraderingen som installeras från Windows 7 DVDn.

Länkar:

Kan du Windows 7 nya kortkommandon?

DN, Svd,

Windows 7: Uppgradera nu eller vänta?

Snabbkoll: Windows 7 – på 2 minuter

7 skäl att uppgradera till Windows 7… och 3 skäl att vänta

Windows 7 nu tillgängligt för alla

Så här fungerar uppgraderingen

1 comment to Så förbereder du din gamla dator för Windows 7

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>