Koppla Datorn till TV:n


Att koppla ihop datorn med TV:n är inte svårt, men det kräver vissa förutsättningar.

1. TV:n skall kunna ta emot signalen datorn skickar ut. I stort sett alla nya TV apparater har uttag för detta. Det vanligaste är en SCART-kontakt. Har du en modern HD-TV, ”platt-TV”, så har du en HDMI-kontakt. Har du en DVI utgång på datorn, så är denna kompatibel med HDMI som ”alla” HD TV apparater har. Då skaffar du en DVI-HDMI sladd. Ljudet får du dock inte genom DVI utan det får du ta från datorns ljudutgång. Har du en dator med HDMI utgång så får du både ljud och bild genom den.

En äldre dator har en S-video utgång eller en composit-video utgång som har gul färg på kontakten. Composit-video utgången skall undvikas eftersom det ger sämsta bildkvalitet. S-video utgången ger hygglig kvalitet, men du måste ha en TV som stöder S-video annars får du svart-vit bild. Till S-video kabeln kopplar du en Scart adapter som du även kopplar en stereo RCA-kablel från datorns ljudutång till. Många TV apparater måste du gå in i menyn och ställa om till S-video, eller en knapp bredvid scart ingången på TV apparaten.

2. Datorn skall kunna skicka ut en signal som TV: n kan ta emot. Här kan det vara lite mer problem. Det gäller nämligen att man har ett grafikkort som har en TV-out funktion.

3. Du behöver rätt slags kablar för att få allt att fungera. Vilka kablar som behövs beror på vilka kontakter du har på TV respektive dator.

Det finns en massa olika adapters. Det finns även adapter lösning för dig som har en MacBook, iMac Intel eller en PowerBook, Mac mini DVI hane – HDMI hona Adapter (som finns hos kabelgiganten).

Det som oftast visar sig vara den jobbigaste biten är de inställningar som måste göras i datorn efter det att allt har kopplats ihop. Får du inte bild, testa att starta om dator och TV.

I en Windows XP-dator:

  1. Högerklicka på en tom plats på skrivbordet och välj egenskaper
  2. Sedan fliken ”bildskärm”
  3. Högerklicka på den lilla rutan som är gråmarkerad och har en två i sig, och välj ”Ansluten”
  4. Klicka på ”Verkställ”

I en Windows Vista-dator:

  1. Högerklicka på en tom plats på skrivbordet och välj ”anpassa”
  2. Därefter ”Bildskärmsinstallningar”
  3. Högerklicka på den lilla rutan som är gråmarkerad och har en två i sig, och välj ”Ansluten”
  4. Klicka på ”Verkställ”


4 comments to Koppla Datorn till TV:n

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>