Köpa hemmabioprojektor – guide för nybörjare


Är du filmintresserad och ska skaffa en hemmabio och funderar över vilket som är bäst, LCD eller plasma kanske svaret är projektor. Projektorn är det som är överlägset som bildlösning för den filmintresserade. De stora elektronikkedjorna annonserar bara ut tv och projektorn syns sällan i reklamen, och det är därför lätt att glömma bort det självklara valet för den filmintresserade.

Att skapa den perfekta biokänslan i hemmet är inte bara en fråga om ljud i 5 eller 7 kanaler. Man ska också ha maffig bild som matchar ljudet. Det är här som projektorn kommer in i bilden. En stor widescreen TV i 40-50” klarar inte uppgiften att ge dig en filmupplevelse i klass med en riktig bio. En HD ready projektor klarar däremot av detta. Detta är även billigare särskilt som HD-ready, men även full-HD projektorer fallit kraftigt i pris.

De viktigaste faktorerna är projektorns bildkvalitet och avstånd till duken. En tumregel är att man ska sitta på avståndet 1.5-2 gånger bildens bredd från duken. Har man mindre bild tappar man mycket i biokänsla och wow-effekten och att man inte lever sig in i filmen. Blir bilden för stor blir bildkvaliteten lidande eftersom man ser pixlarna och man måste vrida på huvudet. Du blir inte lika trött av att se på en film med projektor som du blir av att titta på en vanlig tv, eftersom bilden från projektorn reflekteras vilket är mer vilsamt för ögonen. Tidigare modeller av DLP projektorer hade problem med regnbågseffekt som vissa personer hade problem med och som är tröttande för ögat. Nu är detta ett sällsynt problem.

Några tips för att köpa projektor

När man ska köpa en projektor till hemmabion är det flera saker man bör tänka igenom. Det mest logiska att tänka på är bildkvalitet som första prioritet, men även placeringsmöjlighet, design, ljudnivå hos fläkten, ljusstyrka, kontrast och upplösning.
Vilka krav har du på upplösning? Räcker det med HD-ready dvs. 720p eller vill man ha full-HD dvs. 1080p. Ska man se på DVD och HD-TV räcker en 720p projektor, men ska man se mycket Blu-ray film och sitter nära skärmen och har en stor skärm, bör man överväga en full-HD projektor nu när prisskillnaden inte längre är lika stor.
Det är stor skillnad på vilka möjligheter till flexibel placering olika projektorer har. LCD och D-ILA projektorer är lättast att placera eftersom de har vertikal och horisontell lensshift, dvs. de måste inte placeras rakt framför skärmen för man kan justera linsen och placera bliden på väggen där man vill ha bilden. Denna möjlighet saknar DLP projektorn.

Ljudnivå

Ljudnivån hos projektorn är en faktor som många glömmer att räkna med. Moderna projektorer har en ljudnivå på ca 25 dB i low/eco mode. Det har också betydelse vilken frekvens fläktljudet har. En fläkt med lågfrekvent ljud ger ett mindre störande ljud en en snabbt snurrande fläkt med ett mer högfrekvent genomträngande surrande. En mer högljudd projektor är oftast en mer ljusstark projektor, eftersom den har en starkare lampa som behöver mer kylning.

Ljusstyrka

Ljusstyrka anges i ANSI lumen. Den ligger ofta mellan 800-1000 ANSI lumen för en vanlig projektor. Man kan ha behov av lite högre ljsstyrka, ANSI lumen om man har en skärm med negativ gain, dvs mindre vit för att få högre konstrast.
Har man krav på att använda projektorn för att ersätta en TV för att se på TV under dagtid utan mörkläggning, krävs även större ljusstyrka. Projektorn kan inte ge acceptabel bild om den inte genererar en starkare ljusstyrka än det ljus som finns i rummet.
Man kan också välja en skärm med positiv gain, dvs vitare, för att få mer ljusstyrka i bilden.
Ju högre gain desto mer ljus reflekteras tillbaka från skärmen.
På de flesta projektorer kan man välja ljusstyrka mellan norma mode och low/eco mode. Low mode reducerar ljusstyrkan för att sänka ljudnivån och för att öka livslängd hos projektorlampan. Vissa projektorer har inställningar som anpassar ljusstyrkan efter miljön eller filmen.

Upplösning

Upplösningen säger en hel del om vilken bildkvalitet man får från projektorn, men inte allt. Upplösningen för en 16:9 projektor bör minst vara 1280×720 för att ge en stor bild i hög kvalitet och möjlighet att se HD i 720p. Full-HD projektorer blir allt mer populära när de nu har fallit kraftig i pris. Det är dock inte endast upplösningen som bestämmer bildkvaliteten. Man säger att upplösningen på projektorn bör vara lika stor eller större än upplösningen hos materialet som man spelar upp. Det man vinner med högre upplösning är att man kan sitta närmre bilden. Det finns en gräns för vad ögat kan uppfatta. På rätt avstånd finns ingen skilland mellan 720 eller 1080 vilket ett oberoende test som finns på nätet visat, att folk i branchen kunde helt enkelt inte tala om vad som var 720p och 1080p under en blindtest.

4:3 eller 16:9 format?

Här är 16:9 det självklara valet. Ser du en projektor som är 4:3 så är det garanterat en lågupplöst projektor som är anpassad för datorpresentationer. Alla HD-projektorer har 16:9 format, men alla 16:9 projektorer är inte HD-ready.

Vilken projektorteknik ska jag välja när jag köper en projektor?

Svaret är att valet styrs av smak och ekonomi. En del älskar LCD, andra föredrar DLP och några kan inte tänka sig något annat än CRT.

Mer om projektorteknik, skärmar m.m. kommer senare.

Film är bäst på bio, bio är bäst hemma!

Gå på bio utan att skaffa barnvakt! Gå på hemmabio! Det kallas för vardagslyx.

Länkar:

Prisvärd projektor Optoma HD65

Test av Infocus X9 i Aftonbladet

DN: Varför nöja sig med platt-tv? Bygg en hemmabio

Andra bloggar om Hemmabio

Bio är bäst hemma
BENQ PROJEKTOR W500
BENQ FULL-HD PROJEKTOR W5000

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>