Börja med videokonferens eller telepresence istället för att resa


Under den här månaden skrivs det mycket i svensk press om videokonferens, eller egentligen telepresence, som är videokonferens premium. Det mesta jämförs med kvaliteten på TVn. Där är vi idag med videokonferens med en bandbredd på ungefär 1 MB/s . När man sitter i två grupper och har ett möte måste ljud och bild vara så bra att den inte hämmar dialogen och bildinformationen man får. Det kräver ungefär 1MB/s för gruppsystem.

Sitter bägge parter vid sin arbetsplats krävs mindre bandbredd, men närvarokänslan får inte försvinna, då kommer inte nyttjandet att vare sig öka eller bli speciellt effektivt. Därför – gör något åt bakgrund och miljö i rummet så kan detta göra underverk, speciellt för din motpart! Detta har telepresence eliminerat, förutom att gasa på med bandbredd har man inga fönster som släpper in ljus och alla ”tvingas” titta in i kameran eller på motparten i naturlig storlek på grund av möbleringen. Detta går naturligtvis att fixa med vanlig videokonferens om man så vill.

Jag tror inte att videokonferenser eller Telepresense kan ersätta samtliga möten. Man missar den sociala kontakten som behövs för att lära känna någon. Därför passar det endast när man har interna möten på företaget med personer man redan känner. Då fungerar det ypperligt.

Länkar:
Test av Cisco Teleprecence Framtidens videokonferens

Telia säljer video konferens, Telepresence från Cisco, samt Videomöte från Tandberg

Presentation av Cisco Telepresense
Cisco Telepresence videos
DN: Ny vår för videomöten
Microsoft round table
Test av konferenssystem

Så sparar TDC miljoner om året med telepresence

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>