Gratisprogram för att rita i 3D, 3D modellering, 3D animering och 3D rendering


Processen att skapa 3D grafik kan delas in i tre faser:

  1. 3D modellering,
  2. 3D animering
  3. 3D rendering.

Tre dimensionell datagrafik används på många ställen i film, TV, produktframtagning, design, reklam m.m. Vanligtvis är 3D program rätt så dyra, särskilt proffsprogrammen. Det finns dock många gratisprogram som man kan ha mycket kul med om man inte är en professionell användare. Ofta brukar 3D modeller skapas i 3D CAD ritprogram

Autodesk 123D Design

123DDesign

Lättanvänt CAD-program för hemmabruk

Autodesk 123D Catch

123Dcatch

– Omvandlar fotografier till 3D-modeller

Autodesk 123D Sculpt

123D Sculpt

– 3D-skulptering på ritplatta

Autodesk 123D Make

123D Make

– Omvandlar 3D-objekt till 2D-skärlinjer som man kan bygga upp modeller med t.ex. i kartong.

MeshMixer

Meshmixer

– MeshMixer – Smidigt program för att blanda och modellera med meshobjekt Experimentell app i Autodesk Sandbox

3DVIA Shape

3DVia Shape är ett gratis online 3D-modellerings program som hjälper dig att skapa, publicera och dela idéer i 3D. Det finns ett arkiv med prototyper och modeller i 3DVIA . Varje modell kan ses i alla vinklar och roteras och zooma in dom.

Alibre Design Xpress

Alibre Design Xpress är en solid modellerare för att skapa mekaniska detaljer, sammanställningar och 2D-ritningar – och den är gratis. Alibre Design Xpress har en rik uppsättning integrerade tutorials som man kan använda för att lära sig produkten snabbt

FreeCAD

Det är ett solidmodellerings CAD-program som utvecklats under öppen källkod

Blender

Blender är ett av de mest mångsidiga programmen på listan och det tål att jämföras med kommersiella program som Cinema 4D , Maya och 3ds Max. Blender är så bra att många professionella studios använder programmet och det finns många kortfilmer gjorda med programmet.

Populärt och kraftfullt 3D-program för modellering och animering med texturer, vatten simulering, skin, rendering, partiklar och andra simuleringar. Icke linjär redigering, composing och skapande av interaktiva 3D applikationer.

K-3D

K-3D utmärker sig för polygonmodellering  och innehåller grundläggande verktyg för NURBS , patches, kurvor och animering.

Operativsystem: Linux, Mac OSX, Windows, BSD Unix

 

TrueSpace

TrueSpace  är ett fullutrustat 3D redigeringspaket som låter dig skapa modeller, strukturer , ljus , animeringar och rendera 3D-innehåll . Förutom traditionella bilder och filmer , kan du också göra 3D- innehåll för online delning , och för ”Virtual Earth” .

Programmet uppdateras inte längre.

Art Of Illusion

Art of Illusion är en gratis 3D-modellerings och renderings studio. Den har skelett baserad animation och grafiskt språk för att skapa texturer och material.

SOFTIMAGE|XSI Mod Tool

En gratis 3D- modellerings och animations programvara för blivande spelutvecklare och moddare. Gratis studentlicens. Mod Tool är en gratis version av XSI för icke kommersiellt spel skapande . Den är gjord för alla som behöver ett kraftfullt 3D-program för att göra spel och modda spel . Mod Tool kopplas in till alla stora spelmotorer och utvecklingsmodeller för nästa generations spel, moddar för befintliga spel och till och med Flash – baserade 3D-spel .

 Zmodeler

ZModeler ( eller Zanoza Modeler ) är ett 3D-modellering program som utvecklats av Oleg Melashenko . Det riktar sig till modellbyggare som skapar modeller för datorspel . ZModeler klarar av komplexa modeller , även om det inte stöder viktiga funktioner för modellering såsom extrudering , eller avfasning .

 TopMod3d

TopMod3d är en gratis portabel , plattformsoberoende topologisk nät modelleringssystem som låter användaren skapa high genus 2-manifold meshes . Det kan också skapa solida modeller som kan användas för att skapa prototyper med olika rapid prototyping teknik.

 Google SketchUp 

Google SketchUp är ett program som du kan använda för att skapa , dela och presentera 3D-modeller . Oavsett om du vill skapa en altan till ditt hus, rita ditt hus eller sommarstuga, bygga modeller för Google Earth eller lära ut geometri till dina elever i skolan, kan du använda SketchUp för att se dina idéer i 3D . När du är klar kan du exportera en bild, göra en film eller skriva ut en bild av vad du gjort .

Anim8or

Anim8or är ett 3D-modellerings och figurs animerings program som låter användaren skapa och modifiera 3D-modeller med inbyggda primitiver, såsom sfärer , cylindrar, solider m.m.

 Seamless3d

Seamless3d är ett 3D-modellerings program som utformats för konstnären  erbjuder kreativ frihet.

 BRL-CAD

BRL – CAD är en kraftfull plattformsoberoende solid geometri modellering system som inkluderar en interaktiv geometri redigering, raytracing för rendering och geometriska analyser.

 3DCrafter

3D Crafter är ett realtids- 3D-modellerings och animerings verktyg som har en intuitiv dra- och -släpp- metod för 3D-modellering . Komplexa modeller kan konstrueras från enkla 3D- primitiver. Modelleringsverktyg finns för att deformera , skulptera och måla 3D-objekt .

 Sweet Home 3D

Sweet Home 3D är ett gratis inredning program som hjälper dig att möblera och hur du ska placera dina möbler i ett hus 2D- planritning med en 3D- förhandsgranskning . Sweet Home 3D hjälper dig att skapa din inredning snabbt . Användaren kan : rita väggarna i sitt rum på bilden av en befintlig planritning , ändra färgen eller strukturen på väggar, importera extra 3D-modeller som skapats av honom själv eller laddas ner från olika webbplatser , ändra storlek , visa ändringarna i planenritningen samtidigt i 3D-vyn , antingen från ett flygfoto vyn , eller från en virtuell besökares synvinkel , där du kan skriva ut planritningen och 3D-vyn .

 

AR CAD

Det är en grundläggande 3D ​​CAD med avancerad simulering av rörelser. Den är lämplig för alla som är intresserade av att lära sig 3D- CAD och rörelsesimulering gratis innan man använder mer sofistikerade paket .

GDesign 2.0

GDesign 2.0 är en 2D/3D gratis generativ konst applikation för Windows . Med GDesign kan du interaktivt bygga , testa och redigera komplexa modeller . Du kan skapa , redigera , skapa och förhandsgranska stora 2D- och 3D-objekt med utökade LSystems och Cellular Automata verktyg

 NaroCAD

Open Source solidmodelleringsprogram

OpenSCAD

Parametrisk 3D-modellering där modellen skapas av kod

Trimble SketchUp

Enkelt 3D-polygonmodelleringsverktyg

 

Kommersiella (ej gratis) 3D program:


Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>