Förbättra Windows 7 med gratisprogram


Windows 7 är faktiskt en stor förbättring jämfört med Vista som jag själv kastade ut och nedgraderade min dator till Windows XP. Främst så hatade jag utforskaren i Vista som nu är betydligt bättre i Windows 7. Har du XP eller Vista och tvekar att uppgradera till Windows 7, så behåll då XP eller Vista på datorn och skapa en ny partition där du installerar Windows 7 så du kan dual boota och välja XP eller 7 när du startar datorn.

Windows 7 är dock inte perfekt. Här nedan har jag några förslag på hur man kan trimma sjuan utseendemässigt och funktionsmässigt. Jag hoppas det kan inspirera till att inte se operativsystemet som något statiskt som är hugget i sten. Man kan göra mer än man tror för att anpassa datorn efter sina egna önskemål.

1. Installera alla dina program på en gång.

Om du gör en ren nyinstallation vilket rekommenderas istället för en uppgradering så blir det till att ladda ner och installera en massa program. Här finns en smidig lösning för dig.

Jag har tidigare skrivit om den utmärkta tjänsten Ninite som är en Webbaserad tjänst som du klickar för de program som du vill installera, klickar på Download installer längst ner så laddar du ner ett installationsprogram som laddar ner och installerar alla programmen du valt helt automagiskt.

2. Gör Alt+Tab växlingen mer intuitiv

Det välkända snabbkommandot Alt+Tab har förbättrats i Windows 7, men det finns mer att önska.Vista Switcher är ett mer kraftfullt alternativ som ger dig möjlighet att minimera fönster från Alt+Tab skärmen, stänga ner program eller fönster flera åt gången och med Ctrl+Alt+Tab växlar mellan de öppna fönstren för ett visst program du använder tex. en webbläsare, ordbehandlare eller bildredigeringsprogram. Trots namnet fungerar programmet perfekt i Windows 7.

3. Fininställ inställningar som är svåra att hitta i Windows 7

Det är alltid en bra idé att se över vilka inställningar du kan ändra i ditt nya operativsystems kontrollpanel, men Microsoft låter dig bara leka med ett begränsat antal ikryssningsrutor. Program som Ultimate Windows Tweaker och XdN Tweaker gräver sig djupare ner i innanmätet av Windows och låter dig finjustera ditt Windows 7 system. Vill du bara att vissa Aero 3D effekter ska användas på skrivbordet? Behöver du ändra Windows 7s fönster snäpp funktion? Dessa program hjälper dig med dessa och liknande inställningar.

4. Lägg till ”stacks” på ditt skrivbord

Windows 7s aktivitetsfält har fått mycket uppmärksamhet och en del säger att det är mer användbart än Mac OS X som det är inspirerat av men att det saknar ”stacks” som Mac OS X har. Saknar du stacks så finns det dock en lösning. Ladda ner antingen StandaloneStack eller 7stacks, som båda gör ett utmärkt jobb med att skapa menyer som kommer fram från mappar eller program från ikoner i din dators aktivitetsfält. Lägg till en mapp för lagring eller en samling av genvägar till ditt aktivitetsfält.

5. Winfox hjälper Firefox att fungera med jump lists

Stöd för jump lists kommer inte förrän version 3.7 i Firefox, men fram till dess kan du fixa funktionen med Winfox. Kopiera Winfox till din mapp där Firefox ligger, installera det och fäst Winfox programmet till ditt aktivitetsfält. Nu kan du fästa dina favoritsidor till din jump list genom att dra dem ner dit.

6. Få upp inkommande Gmail från aktivitetsfältet

Om du främst använder Gmail för dina mejl så är Gmail Notifier Plus ett bra program som inte bara meddelar dig att ett mejl har kommit genom att ändra ikonen i aktivitetsfältet, utan du får även översikt över ämnet i mejlet när du håller musen över ikonen. Du får även genvägar för att skriva mejl, öppna din inbox eller ett visst mejl.

7. Skapa återställningsskiva för ett förinstallerat Windows 7

Om du skaffat Windows 7 genom att det fanns förinstallerat på en nyinköpt dator så har du kanske upptäckt att för att få en Windows 7 skiva eller en återställningsskiva måste du betala extra för detta. Om du vill försäkra dig om att kunna reparera ditt system så ger NeoSmart dig möjlighet att ladda ner Windows 7 återställningsskivor som kan reparera ett Windows som har skadade filer.

8. Använd Logon changer för att ändra bakgrundsbilden vid inloggning med lösenord

Du kan ändra många systeminställningar för utseendet i Win 7 men loginskärmen är oförändrad. Tweaks.com erbjuder ett program, Logon Changer för Windows 7, som helt enkelt tar en .jpg fil som är 256K eller mindre och lägger den som bakgrundsbild för din inloggningsbakgrund. Om du istället tycker om att hacka Windows register så finns det ett manuellt sätt att ändra inloggningsbakgrund, men Logon changer är värt installationen för de som inte vill peta i registret.

9. Återskapa den klassiska Start menyn från XP

Har du svårt att vänja dig vid den nya Start menyn i Window 7 och tycker att Windows XP är det du är van vid så finns det en lösning så du kan använda samma utseende i Windows 7 som i XP. CSMenu återskapar den klassiska XP startmenyn in i Windows 7 genom att installera en ytterligare startknapp i ditt aktivitetsfält. Vill du ta bort Windows 7s startmeny och enbart ha den gamla som ligger i aktivitetsfältet så finns StartKiller.

Länkar:

Så förbereder du din gamla dator för Windows 7

Kan du Windows 7 nya kortkommandon?

DN, Svd,

Windows 7: Uppgradera nu eller vänta?

7 skäl att uppgradera till Windows 7… och 3 skäl att vänta

Windows 7 nu tillgängligt för alla

Så här fungerar uppgraderingen

DN, SvD, GP, IDG, Snabbkoll på Win 7

IDG


Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>