Film är bäst på bio, bio är bäst hemma! Tips för att köpa projektor och bygga en hemmabio


Projektor_hemmabio_test_köpråd2

 

Vill du ha en bio hemma – en hemmabio så ska du skaffa en projektorhemmabioprojektor. Sedan behöver du ljud (helst surround) och duk (helst ramspänd) förutom projektorn. En skön hemmabio fåtölj är inte heller helt fel.

 

Det är svårt att ge köpråd över vilka projektorer som är bäst i test för det ändrar sig ofta när det kommer nya modeller på marknaden. Jag ska ge lite generella tips att tänka på för att köpa projektor till hemmabion. En projektor som är bäst i test är BenQ W1300. En projektor som jag avråder ifrån att köpa är Optoma HD 25e som jag köpte, men som har defekt optik med ojämn fokus, se nedan längst ner.

Några tips för att köpa projektor

När man ska köpa en projektor till hemmabion är det flera saker man bör tänka igenom. Det mest logiska att tänka på är bildkvalitet som första prioritet, men även placeringsmöjlighet, design, ljudnivå hos fläkten, ljusstyrka, kontrast och upplösning. Det optimala är att ha ett särskilt biorum, men numera finns det projektorer med kort kastavstånd, dvs. avstånd från projektor till duk,  som därmed kan ge stor bild på litet avstånd så man kan få stor bild från projektor även i en liten lägenhet. Ett exempel är den populära budgetprojektorn BenQ W1070 som vunnit flera tester av projektorer kan ge en bild på 90 tum på endast 2,3 m vilket man kan få fram med Projector Centrals

Projection Calculator Pro.

Här kan man välja märke och modell så får man fram alla mått på avstånd till skärm för projektor och bildstorlek. Tänk på att det som kan vara begränsande för hur stor bild du kan få är hur stor takhöjd du har. Så vill du ha riktigt stor bild behöver du ha stor takhöjd särskilt om du väljer en projektor som saknar lensshift (vilket är vanligt att DLP projektorer saknar) som gör att du kan flytta bilden på väggen där du vill ha den.

De viktigaste faktorerna är projektorns bildkvalitet och avstånd till duken. En tumregel är att man ska sitta på avståndet 1.5-2 gånger bildens bredd från duken. Har man mindre bild tappar man mycket i biokänsla och wow-effekten och att man inte lever sig in i filmen. Blir bilden för stor blir bildkvaliteten lidande eftersom man ser pixlarna och man måste vrida på huvudet. Du blir inte lika trött av att se på en film med projektor som du blir av att titta på en vanlig tv, eftersom bilden från projektorn reflekteras vilket är mer vilsamt för ögonen. Tidigare modeller av DLP projektorer hade problem med regnbågseffekt som vissa personer hade problem med och som är tröttande för ögat. Numera är detta ett sällsynt problem. Se helst till att testa projektorn i butik eller försäkra dig om att du kan byta projektorn om du skulle få problem med regnbågseffekt.

 

Projektor_hemmabio_test_köpråd

Upplösning

Upplösningen säger en hel del om vilken bildkvalitet man får från projektorn, men inte allt. Det är dock inte endast upplösningen som bestämmer bildkvaliteten. Man säger att upplösningen på projektorn bör vara lika stor eller större än upplösningen hos materialet som man spelar upp. Det man vinner med högre upplösning är att man kan sitta närmre bilden. Det finns en gräns för vad ögat kan uppfatta. På rätt avstånd finns i praktiken ingen skillnad mellan 720 eller 1080 vilket ett oberoende test som finns på nätet visat, att folk i branchen kunde helt enkelt inte tala om vad som var 720p och 1080p under en blindtest.

Ljudnivå

Ljudnivån hos projektorn är en faktor som många glömmer att räkna med. Moderna projektorer har en ljudnivå på ca 25 dB i low/eco mode. Det har också betydelse vilken frekvens fläktljudet har. En fläkt med lågfrekvent ljud ger ett mindre störande ljud än en snabbt snurrande fläkt med ett mer högfrekvent genomträngande surrande. Billiga projektorer har ofta ett högre volym på fläktljudet med högre och mer störande frekvens på ljudet eftersom lådan är mindre och då har man bara plats för en mindre fläkt som måste köras på högre varvtal vilket låter mer och ger ett mer högfrekvent surrande. Därför är det en fördel med en större projektor som har en större fläkt som går på långsammare varval. En mer högljudd projektor är oftast en mer ljusstark projektor, eftersom den har en starkare lampa som behöver mer kylning. Därför är det inte alltid så bra att sträva efter en projektor som har så hög ljusstyrka som möjligt. Vill du ha låg ljudnivå ska du alltså ha en projektor med stor låda och stor fläkt med en mer måttlig ljusstyrka.

Ljusstyrka

Ljusstyrka anges i ANSI lumen. Den ligger ofta mellan 800-1000 ANSI lumen för en vanlig hemmabioprojektor. Man kan ha behov av lite högre ljsstyrka, ANSI lumen om man har en skärm med negativ gain, dvs mindre vit för att få högre konstrast eller om man inte kan mörklägga.

Har man krav på att använda projektorn för att ersätta en TV för att se på TV under dagtid utan mörkläggning, krävs även större ljusstyrka. Projektorn kan inte ge acceptabel bild om den inte genererar en starkare ljusstyrka än det ljus som finns i rummet.
Man kan också välja en skärm med positiv gain, dvs vitare, för att få mer ljusstyrka i bilden där ju högre gain innebär att mer ljus reflekteras tillbaka från skärmen.
På de flesta projektorer kan man välja ljusstyrka mellan norma mode och low/eco mode. Low mode reducerar ljusstyrkan för att sänka ljudnivån och för att öka livslängd hos projektorlampan. Vissa projektorer har inställningar som anpassar ljusstyrkan efter miljön eller filmen.

Många tror att ljusstyrkan är det viktigaste att tänka på för en projektor vilket projektortillverkarna utnyttjar i sin marknadsföring. Betydligt viktigare än ljusstyrkan är istället hög kontrast.

Kontrast

Kontrast är det som jag tycker skiljer mest mellan olika projektorer och är viktigare att ta hänsyn till än upplösning och ljusstyrka. Kontrastnivåerna för din projektor kan göra en enorm skillnad på bildkvaliteten. Hög kontrast med bra svärta skapar bilder med större djup och där skuggan är svart och inte grå vilket ger ett mer tredimensionellt och naturligare intryck.

4:3 eller 16:9 format?

Här är 16:9 det självklara valet. Ser du en projektor som är 4:3 så är det garanterat en lågupplöst projektor som är anpassad för datorpresentationer. Alla HD-projektorer har 16:9 format, men alla 16:9 projektorer är inte HD-ready eller Full HD.

Vilken projektorteknik ska jag välja när jag köper en projektor?

Svaret är att valet styrs av smak och ekonomi. En del älskar LCD, andra föredrar DLP och några kan inte tänka sig något annat än CRT.

min hemmabio

Hur gör man för att bygga en hemmabio?

På nätet är Minhembio.com en bra källa för att lära sig mer. Här kan man få inspiration från medlemmar som lägger upp bilder på sina hemmabio byggen. I Minhembio.com forumet finns en avdelning:Projektorer där det finns mycket matnyttigt. Läs gärna deras FAQ (Ofta frågade frågor).

Här finns t.ex. trådar hur man bygger en egen projektorduk med MDF skiva som jag har gjort: Målad Mdf skiva som duk?, måla mdf skiva till duk..? och Riktig duk vs ”mdf-duk”, Någon som har erfarenhet av båda?.

Jag rekommenderar att köpa projektorn först och testa med ett lakan på väggen en vecka eller så för att testa vilken storlek på duk du ska köpa (eller bygga eller måla väggen.). Här finns det två val av duk: Ramspänd som är det bästa och slätaste, men har du inte plats och ett dedikerat biorum kan du köpa en upprullningsbar duk ganska billigt.

Kabeldragning i hemmabion

En viktig sak att planera i hemmabion är kabeldragning från bilduppspelare till projektor. Har man flera uppspelare som t.ex. spelkonsoll, DVD, satellitbox, kabelbox, dator, så är det nästan ett måste att skaffa en hemmabioförstärkare som kan skicka ut samtliga signaler på HDMI kabel så man bara behöver dra en signalkabel till projektorn. Har man signalkällor som skickar HDMI signal räcker det att skaffa en HDMI växlare eftersom de flesta projektorer endast har en HDMI ingång, men det är ändå snyggare att bara dra en kabel till projektorn.

 

Varning för okunniga och oärliga Hembiobutiken.se

Gör inte samma misstag som jag gjorde som köpte en hemmabioprojektor hos Hembiobutiken.se i deras butik i Göteborg som lurade på mig en Optoma HD 25e som har en känd defekt på optiken som gör att bilden inte är skarp över hela skärmen, vilket de låtsades om att de inte kände till. När jag lämnade in den till dem för att kontrollera den så blev resultatet: ” Testad i butik. Normal optik. testad utan anmärkning./J***y

Hembiobutiken påstod alltså att projektorn var felfri efter att jag lämnat in den till dem för att de skulle testa den. De försökte lura mig med att påstå att alla projektorer särskilt budget projektorer har detta problem att det inte går att få hela bilden skarp samtidigt. En helt okunnig person som aldrig haft en projektor hade de kanske kunnat lura, men jag hade en Optoma projektor tidigare som inte hade något problem med ojämn skärpa vilket jag påpekade för den oärliga personalen i Hembiobutiken. Då backade man och försökte smita undan sitt ansvar genom att föreslå att man istället kunde skicka den till leverantören för bedömning. När jag lämnade in projektorn påpekade jag att jag sökt på nätet och sett att Optoma HD 25e var känd för att ha problem med ojämn skärpa. Detta var något som Hembiobutiken låtsades vara totalt okunniga om. Resultatet när jag skickade in projektorn till Hembiobutikens leverantör Projectorsystem var att optiken var defekt och justerades. Hembiobutikens inkompetenta personal påstod att optiken var normal.

Nu har det tagit två månader sen jag köpte projektorn för att få Hembiobutiken att lösa mitt problem med projektorn. Jag har aldrig upplevt sämre service i något sammanhang än jag fått från Hembiobutiken som slingrat sig, skyllt ifrån sig, ljugit och inte erkänt att projektorn de sålt till mig var defekt med ett känt fel. Jag mår illa av hur Hembiobutiken.se varit oärliga, ljugit för mig och behandlat mig som att jag vore förståndshandikappad. Kommentera om du också haft dålig erfarenhet av Hembiobutiken.se.

 

Läs även:

Tips för att köpa projektor och bygga en hemmabio

Köpa hemmabioprojektor – guide för nybörjare


Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>