Dagens boktips – Positiv fildelning – ”Du styr ditt liv”, fildelning som skapande av kunskapssamhället


Positiv fildelning – ”Du styr ditt liv” är en bok av Jan Kallberg, tidigare förlagd år 2004, fildelad av författaren från 2009.

Idén är klockren i dessa fildelningstider: Har du ett refuserat bokmanus liggande som inget bokförlag vill publicera, lägg ut det på nätet. Inom musiken är detta snarare regel än undantag. Alla som vill bli upptäckta lägger ut sin musik på nätet för alla att fritt ladda ner.

Fildelning är inte bara ”stöld” utan en positiv möjlighet att ge människor möjlighet att läsa böcker vars ekonomiska livslängd för förlagen tjänat ut.

– En text kan vara läsvärd och provocerande till nya tankar fast den inte längre trycks upp och staplas på en hög hos Förlagssystem, säger Jan Kallberg, och fortsätter,  – därför att förläggandet är en ekonomisk bedömning av kostnaden att trycka upp mot möjligheten att sälja i bokhandel.

Detta även ett svar på de teknikfientliga ropen på lagstiftning och högre skydd för upphovsrätter. I dagsläget är den juridiska skyddstiden för ett begravt mänskligt lik 25 år medan skyddstiden för tre rader på ett papper är 70 år efter nedtecknarens frånfälle.

– Du kan aldrig lagstifta bort teknikutvecklingen men däremot kan du sätta krokben för samhällsutvecklingen, säger Jan Kallberg, som gjorde en mycket enkel kalkyl.

Om han får manuset åter ger det inga intäkter så vad är alternativ kostnaden att fildela? Ingenting. Han får inga intäkter på att fildela men i byrålådan gör manuset ingen nytta heller så det är gratis att fildela men det ger förhoppningsvis glädje åt några läsare.

Vi kan gemensamt skapa ett kunskapssamhälle om vi vill. Det är möjligt tack vare internet.

De som förstår att man inte kan konkurrera och sälja något där marginalkostnaden är 0 kr och kan skapa nya affärsideér är framtidens vinnare.

Enligt Chris Anderson, som nyligen gästade Sverige, och som är chefredaktör på Wired kommer allt digitalt att bli gratis. Han säger att Allt som kan göras digitalt kommer att bli gratis. Lösningen blir att ta betalt för andra saker, sådant som folk är villiga att betala för. Chris Anderssons senaste bok “Free! Why $0.00 Is the Future of Business” kommer han att göra tillgänglig gratis som Mp3-fil. Sedan åker han runt och pratar om boken och tar saftigt betalt, enligt artikeln i IDG , 250 000 kr per framträdande. Han menar att ”Freemium” blir det när han sätter ihop free och premium. Modellen innebär att man ger bort materialet eller tjänsten till 99 procent av användarna. De resterande är de som är riktigt engagerade i tjänsten, och de får betala för exempelvis en bättre version. Det gamla tankesättet var att ge bort 1 procent av till exempel kakorna i smakprov och sälja resterande 99 procent. On-line fungerar det tvärt om. Ge bort 99 procent och sälj 1 procent.

– I digital form är marginalkostnaden, det vill säga den extra kostnaden för att producera och distribuera en extra enhet noll, om mottagarna sedan köper 1 procent av kakorna”, säger Chris Anderson.

Den kände författaren Paulo Coelho upptäckte att en bok i rysk översättning började sälja som tusan i Ryssland. Från knappt något till 1000 ex till 10 000 till 100 000. Han upptäckte att den spreds på fildelningsnät. Hans reaktion? Han skapade en blogg där han samlar alla piratkopior och hjälper till att sprida dem.

Länk:

NEDLADDNINGSLÄNK

http://kallberg.blogs.com/files/dustyrdittliv.pdf

Monty Python gav bort filmerna – ökade försäljningen med 23.000%

SvD: Fildelning kommer alltid att finnas kvar

Sensation om Pirate Bay frias


Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>