Checklista för att surfa säkert och skydda datorn mot virus, integritetshot och intrång


1. Först så ska du uppdatera ditt operativsystem.

Det första att tänka på är att om du använder Windows du måste uppdatera Windows regelbundet. Det hittas nya säkerhetshål i program och operativsystem med jämna mellanrum, och dessa täpps till med hjälp av uppdateringar som är gratis att ladda ner.
Windows – http://update.microsoft.com/
Macintosh – http://www.apple.com/support/downloads/
Linux – Inbyggt med Update manager tool – Linux är dock så säkert så man behöver inte uppdatera det för att skydda sig mot virus.

2. Uppdatera programmen

Program som använder sig av internet som webbläsare som Internet Explorer, Firefox, Opera, m.m. måste du också hålla uppdaterade med senaste versionen som täpper till säkerhetshål.
Välj Firefox som är en säkrare webbläsare än Microsoft Internet Explorer.

3. Skaffa antivirusprogram och antispyware program

Det allra viktigaste är att ha ett antivirusprogram som man håller uppdaterat. Det finns många gratis antivirusprogram som man kan ladda ner. Vanligt är att man får med ett antivirusprogram som Norton, McAffe när man köper datorn. Då ingår det oftast bara någon eller några månaders uppdateringar av programmet. Detta är något som många nybörjare missar och tror att de är säkra för att de har ett antivirusprogram på datorn. Det hjälper inte mot alla nya virus som kommer ut, eftersom antivirusprogrammet inte känner igen de nya datorvirusen om det inte uppdateras minst dagligen.
De flesta virus får man genom e-post, men man kan även få virus genom att besöka en webbsida.

– De bästa antivirusprogrammen är:


Antivirusprogram

– De bästa gratis antivirusprogrammen är:
1. Avira
2. Avast
3. AVG

Test av gratis antivirusprogram

– De bästa antispyware programmen
Spybot S&D ger realtidsskydd
Ad-Aware
SuperAntiSpyware, bra scanner

4. Skaffa en brandvägg till datorn

Har du en bredbandsanslutning måste du ha en brandvägg. Denna hindrar andra från att ansluta till din dator, men lika viktigt att trojaner och spyware som tagit sig in i datorn inte kan kontakta internet och skicka information från din dator.
Skaffa ZoneAlarm gratis brandvägg: Gratis brandväggar

5. Surfa och fildela säkert och dölj dina spår på nätet

– Installera Noscript tillägg i Firefox, som stoppar webbsidor från att köra Script i webbläsaren. Detta kan hindra webbsidor från att köra eller installera virus på datorn. – Använd en Proxyserver för att dölja din IP-adress. – Så surfar och fildelar du anonymt och säkert

6. Kryptera dina mejl

Använd t.ex. GPG efterföljaren till det välkända PGP. GPG fungerar så att man skapar nycklar, en privat nyckel, som du använder för att kryptera texten, och en publik nyckel, som du ger till dom som skall kunna läsa det du har krypterat. Att använda GPG är super-säkert, men lite jobbigt. Du behöver kryptera texten i ett separat program och skicka iväg den, och mottagaren behöver ta texten och dekryptera den. Men många mail-program (dock inte webbmail) kan man integrera detta så att mailprogammet sköter krypteringen. Fördelen är att innehållet i mailet är krypterat hela vägen, från sändare till mottagare.

7. Kryptera din hårddisk och ditt USB minne

TrueCrypt är ett opensource-program som krypterar din hårddisk ”On the fly”, vilket innebär att det krypterar/dekrypterar medan filerna på hårddisken används. Detta är oerhört smidigt då det innebär att man stort sett inte märker någon skillnad mot vanlig användning. Man kan fortfarande installera program, defragmentera, lägga till, ta bort och flytta filer precis som vanligt. Filerna på hårddisken är alltid krypterade, när du klickar på en fil så dekrypteras den och skickas vidare till windows, som sedan ser till att filen öppnas i rätt program. Skulle någon stänga av datorn eller dra ut kontakten så kommer dom inte åt filerna när dom startar datorn igen. För att komma åt en krypterad hårddisk så måste man ”montera” den genom truecrypt innan den går att använda. Vid montering så måste ett lösenord anges för att det ska lyckas. Kryptera ditt USB minne med TrueCrypt

8. Använd endast säkra lösenord

– Använd inte namn, födelsedagar eller ord som finns i ordböcker. Använd lösenord med minst 8 tecken. – Använd en kombination av stora och små bokstäver och specialtecken t.ex. %$&. – Tips på knep för att komma ihåg starka lösenord: Skapa en mening, t.ex. ”Säkerhet Börjar Med Att Ha Ett Starkt Lösenord” blir SBMAHESL. Ändra så det blir blandning mellan stora och små bokstäver: SBmaHEsl lägg på specialtecken: SBmaHEsl99%

9. Säkra och kryptera ditt trådlösa nätverk

– Ändra lösenord till routern Om du inte har ändrat lösenordet sedan du skaffade routern och om du inte har säkrat nätverket, kan vem som helst som är i närheten logga in på din router och själv bestämma om routerns brandvägg ska vara på eller inte. De kan även byta lösenord och styra routerns trafik på olika sätt. Hur vet de då ditt lösenord? Alla routrar av samma modell och ibland samma tillverkare brukar ha samma användarnamn och lösenord. Listor till dessa ”standardlösenord” finns på Internet. – Byt namn på nätverket Istället för att routerns namn visas, kan du byta namnet på ditt trådlösa nätverk (SSID) till något mer oidentifierbart, som till exempel mitthusnet, mywnet eller något liknande. – Stäng av visningen av ditt trådlösa nätverk Routern skickar alltid ut information om att här finns ett trådlöst bredband och den skickar även med namnet (SSID) på den. Det gör att du och andra kan se att bredbandet existerar. Stäng av detta. Det står oftast ”Hide SSID” eller ”Broadcast SSID”. Tänk på att du tillfälligt kan slå av denna funktion när du vill ansluta en ny dator. – Kryptera din trafik Genom att kryptera din trafik kan ingen se den information som skickas trådlöst. Se till att välja WPA-PSK som är en mycket säkrare kryptering än WEP. Tänk på att lösenordet du ska skriva in inte ska vara för enkelt. Skapa säkert lösenord se ovan – Filtrera Mac adresser, Tillåt vissa datorer Men Mac-filtrering tillåter du endast vissa datorer att ansluta till din router. För att få reda på vilken macadress som en viss dator har så kan du se detta i routern om datorn redan är ansluten. Läs mer: IDG Tre steg till ett säkrare trådlöst nät

PTS –Filmer om Internetsäkerhet, säkra ditt trådlösa nätverk

10. Blockera vissa filtyper i mejlbilagor

Filtyper med dessa filändelser som kommer med mejl kan med stor sannolikhet innehålla virus: * .VBS * .BAT * .EXE * .PIF * .SCR Blockera därför dessa filtyper i ditt mejlprogram.

11. Välj ett säkrare operativsystem

Vill du slippa istort sett alla virus så välj att köra Linux istället. De flesta som använder Linux anser att det inte behövs något antivirusprogram eftersom det knappt finns virus för Linux. Antivirus software is dead – use Linux Länkar: Falskt antivirus installeras på Conficker-infekterade maskiner Läs andra

 

bloggar om: Kryptering Gratis antivirus Surfa anonymt Antivirusprogram Intressant?

6 comments to Checklista för att surfa säkert och skydda datorn mot virus, integritetshot och intrång

 • Du kan nämna att Norton släpper igenom trojaner skapade av FBI och att det bästa sättet att inte drabbas av virus är att inte vara inloggad som admin. Vistas UAC stoppade alla rootkits som inte antivirusen lyckades få bukt med i ett test på IDG.

 • Sigge

  Tack för tipset. Det får bli en ny artikel endast om antivirusprogram, deras fördelar och nackdelar.
  Planerar att skriva artiklar om flera av punkterna. Punkt 5 har jag redan en artikel om: http://datorkanalen.se/blogg/sa-surfar-och-fildelar-du-anonymt-och-sakert
  Snart kommer en artikel om integritetshoten på nätet. Det finns många som snokar, inte bara FRA.

 • affiliate network fees

  I am very grateful to you for the information.

 • I recently came accross your website and have been reading along. I thought I would leave my very first remark. Nice blog. I will keep visiting this website very often.

 • Hej! Mycket bar skrivet. Tänkte bara lägga till när det gäller gratis antivirusprogram att när man väljer ett gratis antivirusprogram så väljer man bort all extra skydd som identitetsskydd, föräldrakontroll, extrem bra spamfunktion och säker e-handel, man väljer också bort rätt till råd och stöd för antivirusprogrammet. Men som sagt kan man leva med det så är det helt ok med ett gratis antivirusprogram :)
  Tack!

 • På grund av internet som är världens största datornätverk bedrägerier via nätet blir allt vanligare. Bitdefender 2013 skyddar datorn mot virus, hackers och spam. Det har en tvåvägs brandvägg som gör att främlingar inte kan inspektera digitala tillgångar även om du använder Wi-Fi anslutning. Det skyddar och blockerar alla avbrott uppdateringar och genomsökningar när du spelar ett spel eller tittar på film på din dator.

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>