9 regler för att undvika datorvirus


Ett virus är ett program – en bit av körbar kod – som har möjligheten av att klona sig självt. Datavirus kan spridas snabbt och de är svåra att utrota. De kan vara knutna till varje typ av fil och de sprids när filer kopieras och skickas från person till person. De kan kontaktas från en diskett eller CD, de kan startas när du öppnar ett program eller öppnar en fil  eller de kan komma från Internet genom att man laddar ner en fil eller går in på en webbsida och som bilagor till e – postmeddelanden.

Förutom att föröka sig har vissa virus en sak gemensamt, de är smittsamma. De beteenden som virus uppvisar varierar mellan att visa meddelanden eller bilder till att förstöra filer, formatera hårddisken och andra allvarliga skador. Om viruset inte vållar skada kan det fortfarande orsaka problem genom att ta upp utrymme och minne och därmed sänka prestanda på datorn.

Nio regler för att undvika datavirus

1. Använd ett anti-virus program hela tiden.
2. Installera och ha en aktiv brandvägg.
3. Se till att ditt system är uppdaterat med alla befintliga uppdateringar.
4. Håll din webbläsares säkerhetsinställningar på maximal säkerhetsnivå
5.  Klicka aldrig på Ja när webbläsaren frågar dig om du vill installera eller öppna innehåll som kommer från en webbsida inte litar på.
6. Installera ett anti-spyware program för att utöka skyddet.
7. Iinstallera aldrig en webbläsare hjälp- eller sökrad (toolbars) om den inte kommer från en tillförlitlig källa.
8. Använd ett separat kreditkort för online shopping.
9. Klicka inte på e-postbilagor som körbara filer även om de ser ut som om de skickas från kända personer.

Antivirusprogram har en viktig roll för att ge säkerhet till dina datorer och skydda dem från virus, maskar, trojanska hästar och andra ”inkräktare” som kan attackera en dator. Betydelsen av ett antivirusprogram är för att påvisa förekomsten av virus i en dator, desinficera filer eller ta bort de som inte kan desinficeras och förebygga nedskräpning av datorn.

De flesta av de företag som producerar antivirusprogram har online gratisverktyg för virusskanning av datorer. Om du inte har ett antivirusprogram ännu och har svårt för att välja vilket program du vill köpa kan du ofta testa antivirusprogram gratis i en månad. Det finns även många gratis antivirusprogram som fungerar i stort sett lika bra som de kommersiella programmen, men de som kostar pengar har ofta fler funktioner och är lite mer avancerade och lite bättre på att upptäcka okända virus. Nackdelen med betalvirusprogrammen är att de ofta kräver mer resurser av datorn i form av minnesanvändning eftersom de är lite mer omfattande och avancerade, men samtidigt lite säkrare.

– Några av de bästa antivirusprogrammen är:

Kaspersky Anti-Virus 2009 
Norton AntiVirus 2009


– De bästa gratis antivirusprogrammen är:
1. Avira
2. Avast
3. AVG

Test av gratis antivirusprogram

– De bästa antispyware programmen
Spybot S&D ger realtidsskydd
Ad-Aware
SuperAntiSpyware, bra scanner

Länkar:

Test av Antivirusprogram

Checklista för att surfa säkert och skydda datorn mot virus, integritetshot och intrång


Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>