5 tips för att göra en bättre Spotify spellista


1. Använd ett tema, snarare än bara en slumpmässig samling sånger
Ett tema kan vara en särskild musikalisk stil, låtar från ett visst år, eller ljudspår från en speciell tidpunkt (eller TV-serie) i ditt liv. En spellista som bara innehåller ”några slumpmässiga låtar” visar lite tanke eller fantasi och är mindre benägna att spelas av andra.

2. Tänk på ordningen på dina låtar, speciellt den första och sista låtarna
Din spellista är ett konstverk (not) , men hur det börjar och hur det slutar är extra viktigt. Tänk på spellistan som en god bok eller en film, med en början, en mitt och ett slut.

3. Ha inte alltför många spår, och inte hela album
Det är bra att ha en eller två låtar från samma artist, men för många kan bli tråkig eller irriterande, särskilt om lyssnaren inte tycker om vissa band men gillar spellistans tema. Helst försök sträva efter att spellistan är av samma längd som en CD eller film: 60 – 90 minuter speltid.

4. Lägg till din spellista till en webbplats med spellistor.

Det finns många att välja på och om du inte specialiserat dig på någon särskild stil så bara ta en du gillar utseendet på. När du laddar upp en spellisttitel har du även chans att lägga till texthäftet eller försök att lägga till en kort beskrivning av vad spellistan handlar om eller var du fick idén från.

5. Designa några omslagsbilder
Många spotify spellistsajter låter dig ladda upp en omslabsbild på spellistan, och spellistor med bilder är mycket mer benägna att bli spelade än de utan. Kontrollera att du använder rätt dimensioner (t.ex. 150 x 150 pixlar) och om du lägger till text, vara säker på att det är synligt i den storleken. Om du fastnar är det bara använda Googles bildsökning och Googla ditt tema. Kontrollera om någon upphovsrätt restriktioner finns på bilden du hittar.

Alternativt kan bortse från dessa regler och bara göra en spellista som du vill lyssna på dig själv: det finns en ”risk” att någon annan kommer att gilla den också!


Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>