Varning för att rensa registret med datorstädprogram som CCleanerÄr det säkert att rensa registret med program som CCleaner och liknande?

Nej. Det är bäst att låta registret vara i fred.

Program som CCleaner kan vara mycket farliga för din dator. Inga register rensare är helt säkra och ofarliga. Det finns heller inga bevis för att man får en snabbare dator genom att rensa registret. Det går snabbare att göra sökningar i själva registret – men det har ingen effekt på datorns prestanda.

Det finns några missförstånd om registret i Windows. Många tror att genom att rensa registret på sånt som t.ex. är kvar efter avinstallerade program att registret blir mindre och lättare för datorn att hantera. Tyvärr så fungerar det inte så. Det du gör är att du skapar hål i registerfilen när du rengör och rensar det. Dessa hål i registerfilen kommer att användas av nya data som läggs in i registret. Slutresultatet blir istället att registret blir fragmenterat. Sökningar i ett fragmenterat register är mycket långsammare än i en optimerad och ofragmenterad fil. Kort sagt så är enda sättet att snabba upp registerhanteringen att fullständigt skriva om filerna men det ger ändå en marginell vinst. Register rensning kommer inte att förbättra din dators hastighet. Även om det finns övergivna registernycklar och registervärden i ditt register så kommer du inte att märka någon skillnad i din dators hastighet. Den enda skillnad du kommer att märka är om du gör en sökning i ditt register att det tar längre tid, men är det något du brukar göra ens? Alltså, om du rengör och rensar ditt register ofta så kommer registret att bli fragmenterat. DETTA kommer att resultera i en långsammare dator i motsats till vad du var ute efter.

Ett annat problem med register rengöringsprogram (registry clean) är att de missar många poster som är dåliga och ska bort men markerar registerposter som är viktiga för systemet att de ska bort. En vanlig användare kan inte bedöma när programmet gör fel. Programmet varnar dock för att du alltid ska ta en backup.

Ett program som jag däremot kan rekommendera för att få en snabbare dator är TuneUp Utilities.

Vilka erfarenheter har ni av program som städar och snabbar upp datorn?

Länkar:

TuneUp Utilities 2010 9.0.2000.16

Are Registry Cleaners Safe to Use?


3 comments to Varning för att rensa registret med datorstädprogram som CCleaner

 • Jag har mest goda erfarenheter av städprogram som exempelvis CCleaner.
  Trots allt så gör de mer seriösa städprogrammen antingen en backup eller en återställningspunkt innan själva ”rensningen” utförs.
  Program som CCleaner kan ju användas, inte bara för att städa i registret, utan för för att bli av med en massa skräpfiler som verkligen gör din dator långsam.
  CCleaner skriver ju själva att själva registerstädningen är ett tillägg (inte programmets huvudsyfte)
  ”CCleaner is a freeware system optimization, privacy and cleaning tool. It removes unused files from your system – allowing Windows to run faster and freeing up valuable hard disk space. It also cleans traces of your online activities such as your Internet history. Additionally it contains a fully featured registry cleaner”

  Det är först när du/man går in och ändrar i avancerade inställningar i dessa städprogram som de kan bli riktigt farliga.
  Så visst har du en poäng, Sigge!

 • Intressant artikel. Använder själv CCleaner flera gånger i veckan, aldrig tänkt på det sättet innan.

 • Best Registry Cleaner

  Hi, excellent info on your blog which i didn’t know yet. I bookmarked your web site.

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>