Tips för att skydda din integritet på Facebook: skapa vänlistor


Facebook är mycket populärt men även solen har sina fläckar. Främst är det risker för den personliga integriteten på internet som är det största problemet som oroar användare av Facebook. Facebook är bra för att hålla kontakten med vännerna men du vill kanske inte dela med dig av alla dina nyheter, bilder och profilinformation till alla som använder Facebook. Här kommer några tips för de som inte är så kunniga i hur Facebook fungerar, hur du gör för att skydda dina uppgifter och information.

Facebooks sekretessinställningar kan vara förvirrande även för vana Facebook användare.

Tips: Skapa olika vänlistor

– Gå till Konto (i högra hörnet) och välj redigera vänner.

– Klicka Skapa lista, så kommer skapa ny lista fönstret upp med alla dina Facebook vänner

– Håll ner CTRL tangenten och välj de vänner som du vill lägga till listan. Exempel på listor som du kan skapa: Familjen, arbetet, Skolan, grannar osv. Varje vän kan naturligtvis finnas på mer än en lista.

– Klicka Skapa lista för att avsluta.

– Sedan när du lägger till ny vänner se till att lägga till dem till rätt listor. Det går även att gå till Redigera vänner för att ändra vilka listor som vännerna tillhör.

När du har skapat listorna som du placerat in vännerna i olika kategorier kan du:

Begränsa vem som kan se din profilinformation

Använda listorna för att ställa in vilken information som visas för de som tillhör olika listor.

Till exempel ställer du in att statusuppdateringar, bilder och annat bara visas automatiskt för vissa listor som du skapat om du inte väljer att visa uppdateringen för samtliga listor. Detta ställer du in under Konto > Sekretessinställningar. Klicka på Anpassade längst ned.

Ställa in vad som delas på enskilda saker

Du kan ställa in vilka vänlistor som ser vilka bilder, album, länkar som du har lagt upp. Under statusuppdateringslänken finns ett hänglås där du kan klicka på anpassa och välja vilka vänlistor som ska få se uppdateringen.

Dölja Facebook chat status

Du kan välja att verka offline för vissa vänlistor om du inte vill att alla vänner ska se att du är inloggad på Facebook.

Välja från vilka vänlistor du vill se uppdateringar

Bredvid Toppnyheter kan du klicka på Senaste och välja från vilka vänlistor som du vill se uppdateringar från

Har du något smart sätt att använda vänlistor som jag inte tagit upp?

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>