Spåra dina vänner eller otrogna partner med Google Latitude i mobilen


Google har kommit med ännu en tjänst. Med hjälp av en mobiltelefon som har Google maps och gärna en GPS installerat, kan man om man i mobilen i webbläsaren öppnar adressen google.com/latitude spåra sina vänner. Den visar inte exakt plats, men du får en bra uppfattning om var dina vänner finns vid ett givet tillfälle. Det är ett nytt tillägg i Google Maps för mobiler som gör att du kan visa var du är och se vännernas position direkt i mobiltelefonen. Tjänsten och positionering i sig är gratis, men eftersom Google Maps laddar ner kartor via mobilnätet så kan ändå den kostnaden, för att ladda ner kartorna, tillkomma på din mobilräkning. Latitude använder både positionering i mobilnätet och med gps, vilket ger en betydligt mer exakt position om det är tillgängligt.

Vad ska nu detta vara bra för? Enligt Google är det till för att ”see if your spouse is stuck in traffic on the way home from work, notice that a buddy is in town for the weekend, or take comfort in knowing that a loved one’s flight landed safely,” jag säger tjurskit.

Är detta en användbar tjänst? Nej inte för gemene man, så jag ger tummen ner. Det finns stora risker för integritetskränkningar. Även om det är frivilligt, vad säger att inte svartsjuka partners kommer missbruka tjänsten, eller oroliga överbeskyddande föräldrar? Det borde vara lätt att missbruka tjänsten genom att köra programmet i bakgrunden på mobilen, så märker ägaren till mobilen inte att den blir spårad. Se även min post

Varning för integritetsproblem i Google Latitude

För vissa specifika användningsområden kan den dock vara användbar. Tex. om man arbetar som taxichaufför eller liknande på rörlig fot så kan det vara bra att veta var vissa arbetskompisar befinner sig så kan man ses lättare. Större taxiföretag har sedan många år GPS i sina bilar så att kundtjänst kan se på en karta var alla bilar befinner sig så de kan skicka den bil till kunden som är närmast.

Google är dock inte först med detta. Det finns redan tjänster som Lociloci spåra mobiltelefon, Loopt, Brightkite, Sniff, MobiFriends, Tripit, Dopplr, Where (where.com) och Whrrl, men jag tror Google tyvärr har möjlighet att lyckas med tjänsten. Frågan är om vi vill ha ett sådant samhälle, men det är en komplicerad fråga. Jag tycker dock att 1984 borde vara obligatorisk läsning i skolan.

Länkar: Google låter kompisarna hitta dig

Meddela din Latitude med hjälp av Google

Varning för integritetsproblem i Google Latitude

5 comments to Spåra dina vänner eller otrogna partner med Google Latitude i mobilen

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>