22 tips för att snabba upp datorn1. Rensa registret

Inte alla håller med om att PC-register rensning är till så stor hjälp för att snabba upp datorn, men det skadar inte att prova om du är frustrerad över din dators hastighet. Innan du gör några ändringar i ditt register, ska du se till att du har backup på registret. Ta inte bort saker från registret när du är osäker på dess funktion, eftersom det kan orsaka problem på din dator. Var försiktig och använd gärna ett gratis register-städning program som CCleaner, som gör en automatisk backup av registret innan det gör rent registret.

2 Stäng av onödiga effekter

Windows XP har som standard en massa effekter för att göra allting snyggt. Det är skuggor, rullande menyer och annat som visserligen ser häftigt ut men som tar löjligt mycket prestanda från datorn. 

3. Radera Gamla Nätverksanslutningar

En annan sak att kontrollera som kanske slöar ner datorn är gamla nätverksanslutningar. Datorn slösar tip på att söka efter gamla enheter och portar som inte längre existerar. Du kan ta bort dessa kopplingar genom att gå in i kontrollpanelen och välja Nätverksanslutningar. Du bör hitta en förteckning över alla de nätverk som datorn känner igen, och du kan ta bort de som inte längre är nödvändiga.

4. Ta bort alla program som du inte använder.

De tar upp onödigt utrymme på din hårddisk.  Start > Kontrollpanelen > Lägg till/Ta bort program.

5. Gå in på Mina Dokument och radera alla onödiga filer som du inte längre behöver.

6. Gå in på din webbläsare och ta bort gamla cookies och temporära filer

Webbläsare > Verktyg > Ta bort webbhistorik.
Då raderas alla cookies och andra temporära internetfiler som inte behövs.

7. Leta upp gamla filer från avinstallerade spel och radera dem. Det tar tid för datorn att söka igenom efter de rätta filerna när det ligger massa skräp där.

8. Stäng av autostart av de flesta program

Varje gång du startar datorn så startas otroligt många program med den. De flesta programmen är helt onödiga och är miniatyrer av stora program. Alltså de ligger i bakgrunden och väntar på att huvudprogrammet kommer att startas, de hjälper då till så att starten sker snabbare. Men de sölar ändå ned datorn onödigt mycket.

Start > Kör > Msconfig > Autostart – Klicka bort de program som du vet att du inte behöver, så som Quicktime och Adobe.

9. Ta bort onödiga teckensnitt

Varje gång du startar datorn så laddas väldigt många teckensnitt, men de flesta används inte. Ta bort de teckensnitt som du inte behöver genom Startmeny > Kontrollpanelen > Teckensnitt

10. Defragmentera hårddisken

Om datorn är långsam kan det bero på att dina filer är utspridda över hela din hårddisk. När du sparar en fil på din dator så går det till första lediga utrymmet på hårddisken. När den blir fylld lagrar den de andra delarna av filen i nästa tillgängliga plats, sedan nästa, och så vidare. När filer splittrats så här, måste datorn spendera mer tid med att söka på hårddisken för att pussla ihop filfragmenten. Lyckligtvis är detta ganska lätt att fixa. Följ bara dessa steg: För en PC, Alla program > Tillbehör > Systemverktyg > Diskdefragmenteraren. Du bör se ikonen för Disk Defragmentation programmet i menyn.  Var beredd på att denna process ofta tar lång tid så lämpligt är att du startar defragmenteringen innan du går till sängs eller innan du går till jobbet på morgonen.

11. Reparera diskfel

Även om defragmentering kan ta hand om de värsta av dina disk problem,  kan datorn också bromsas av fel på andra ställen på din hårddisk. När du lagra och radera filer på din hårddisk, kan skadade sektorer  utvecklas. Dessa sektorer kan göra det svårt att komma åt eller spara filer och de kan bromsa datorn. Du kan leta efter problem genom att köra ett annan Windows-verktyg. Gå till Start-menyn och klicka på Den här datorn. När datorn fönster kommer upp högerklickar du på den enhet du vill leta efter fel. När menyn dyker upp gå till egenskaper. Detta kommer att medföra en ruta upp och du klickar på Verktyg. Markera rutan som säger att skanna och försök att reparera skadade sektorer klicka sedan på Starta. När detta är gjort kommer du att ges möjlighet att åtgärda skadade sektorer, och du vill välja ”ja”. Reparerande av några dåliga områden i dina diskar kan leda till betydande ökning av hastighet i systemet.

12. Diskrensa med hjälp utav Windows Diskrensare.

Alla program > Tillbehör > Systemverktyg > Diskrensaren.

13. Skanna efter virus

Ibland så kan virus komma in i datorn och göra livet surt för din dator. Skaffa t.ex. Avira, AVG eller Avast! för att kunna skanna, de är båda gratis och fungerar bra.

14. Skanna efter Spyware.

Om du har skaffat AVG 8.0 så följer det med AVG-Antispyware men annars så kan du skaffa Spybot Search & Destroy. 

15. Ta bort ”Senast använda dokument”

startmenyn finns en funktion som heter ”Senast använda dokument”. Om du inte använder denna kan du stänga av funktionen för att få en snabbare uppstart av Windows XP. Det går också snabbare att ladda startmenyn. För att stänga av denna funktion gå till:
Start > Högerklicka bredvid ”Logga ut” > Egenskaper > Anpassa > Avancerat > Klicka bort ”Visa en lista över senast använda dokument.

16. Ta bort onödiga tjänster som autostartas

När man startar XP dras en massa tjänster igång, även fast du kanske inte behöver alla. Genom att ta bort onödiga tjänster snabbas uppstarten och avstängningen av XP på.
För att se över vilka tjänster du har igång gå till:
Start > Kör > Services.msc
Här listas ganska många saker. Bredvid varje namn på tjänsterna finns det en beskrivning av tjänstens funktion.

17. Stäng av ”dölj filnamntillägg för kända filer”.

Start > Kör > Skriv in Explorer > Verktyg > Mappalternativ > Visning > Och där kryssar du ur ”dölj filnamnstillägg för kända filer”.

För på så sätt så kan du förhindra att ta emot filer som är körbara, alltså filerna .pif .scr .vbs .cmd .com .cpl .bat
För de filer som du möjligtvis tar emot på MSN som du tror är en bild, kan lika gärna vara en körbar fil som då är ett virus, för på MSN så sprids Trojaner. Om du aktiverar en Trojan så är det inte bra.

De flesta virus använder sig utav de här filändelserna. Det beror på att dom är exekverbara, som menas med att de är körbara. De kan göra en kod, som gör att den lägger in filer någonstans på hårddisken. Viruset kan då få fram information om din dator. Den kan ta fram till lösenord och massa annat.

18. Rensa upp på ditt skrivbord

Ta bort gamla ikoner som du inte använder längre. För även om det inte direkt snabbar upp mycket så ser det fräschare ut och det är ju i alla fall några få mikrosekunder.

19. Använd Windows/Microsoft-Update

Uppdatera din programvara på din Windows dator. För om ett program inte är uppdaterat så kan nyare virus lätt ta sig in.

20. Ha igång din brandvägg.

Om du har Windows XP/Vista så följer en brandvägg med automatiskt, men denna är dock inte så bra. Skaffa istället ZoneAlarm eller Comodo. 
Skillnaderna mellan dem är att Comodo är säkrare men Zone Alarm är enklare att använda.

21. Installera rätt drivrutiner till din hårdvara på datorn.

Se till att du har uppdaterat till de senaste drivrutinerna till din hårdvara. Kolla även om det finns någon uppgraderad BIOS till datorns moderkort.

22. Överklocka din processor och grafikkort.

Detta är bara till för experter. Det går till så att man går in i datorns BIOS vid uppstart och ändrar parametrar för processor och grafikkort så att de går på högre klockfrekvenser. Detta bör man kombinera med att byta till kraftigare kylning eftersom livslängden på processorn kan minska pga överhettning, eller så kan man i värsta fall bränna sönder processorn.5 comments to 22 tips för att snabba upp datorn

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>