Så här gör du om du drabbats av ransomware

Har du drabbats av ransomware eller är orolig för att drabbas?

Två ord: Offline backup. Det är det säkraste sättet att klara sig, genom att ta en regelbunden backup som inte är kopplad till datorn. Då duger det inte att ta backup till en USB hårddisk som är ansluten till datorn eftersom alla anslutna hårddiskar även blir krypterade av en ransomware virus.

Ransomware är bland det farligaste av skadlig kod eller virus som du kan drabbas av. Ett Ransomware virus eller trojan krypterar dina filer och begär sedan att du betalar en lösensumma för att få dekrypteringsnyckeln.

Nu har sajten No More Ransom startas av bl.a. Kaspersky och Intel Security tillsammans med Europol. De samlar in dekrypteringsnycklar för Ransomware från bedragarnas servrar.

De Ransomvirus som de har dekrypteringsnycklar till är dessa:

CRYSIS MARSJOKE/POLYGLOT WILDFIRE CHIMERA TESLACRYPT SHADECOINVAULT RANNOH RAKHNI

No More Ransom ger dessa tips för att förebygga Ransomware:

  1. Back-up! Back-up! Back-up! Det är bäst att ha två backup kopior: en i molnet och en fysisk hårddisk som du kopplar från datorn när du gjort backup. Molnbackup ska du se till att den görs automatiskt.
  2. Använd ett robust antivirusprogram för att skydda dig. Stäng inte av ‘heuristic functions’ eftersom de hittar virus som inte finns i listor över upptäckta virus.
  3. Håll alla program och system uppdaterat. När ditt operativsystem uppdateras se till att det installeras de senaste säkerhetsuppdateringarna.
  4. Lita inte på någon, bokstavligt. Alla konton kan vara kompormetterade och osäkra länkar kan även skickas från vänner. Öppna aldrig bifogade filer i mejl från personer du inte känner.
  5.  Aktivera ”Visa filändelser i windows inställningar” Detta gör det enklare att upptäcka skadlig kod och skadliga filer. Se upp för filändelser som  ‘.exe’, ‘.vbs’ and ‘.scr’.
  6. Om du upptäcker en okänd process på din dator koppla omedelbart bort den från internet och andra nätverksdiskar, Wifi och externa USB hårddiskar – för att hindra viruset att spridas till andra hårddiskar som är anslutna till nätverket eller datorn.

 

 

9 Gratis antivirusprogram

1. Ad-Aware Free Antivirus+

Plattform: Windows
Ad-Aware har varit en de facto-standard för anti adware. Nu innehåller det även ett antivirus skydd.

2. AVG Free Anti-Virus

Plattform: Mac OS X, Windows, Android
AVG Free Anti-Virus är ett av de mest väl kända gratis antivirusprogrammen, som har funnits i många år  och har miljontals användare. I likhet med Avast har även gratisversionen flera funktioner utöver själva virusskyddet.

3. Avast Free Antivirus

Plattform: Mac OS X, Windows, Android
Ett av de allra äldsta och bästa av gratis antivirusprogrammen är Avast. Avast finns även till Android med funktioner för att spår och spärra en stulen eller borttappad mobil.

4. Avira Free Antivirus

Plattform: Mac OS X, Windows

Avira är min personliga favorit som alltid skyddat mig. Aviras gratis antivirus finns även i ett paket, som förutom virusskydd även innehåller skydd mot ransomware, och skydd av din privata integritet samt med optimeringsfunktioner för att hjälpa att hålla din dator i trim och rensa bort skräp som gör datorn långsam.

5. Comodo Antivirus

Plattform: Windows, Linux, Mac OS X, 
Comodos gratis antivirus är det enda i listan som även finns för Linux.

6. Chili Security Free Antivirus

Plattform: Windows, Mac OS X, 
Chili Securitys är ett program som arbetar i bakgrunden utan att slöa ner din dator. Förutom skydd mot virus och har det även spamskydd. Det är fritt från annonser.

9. Kaspersky Free Antivirus

Plattform: Windows
Kaspersky är ett av de mest kända säkerhetsföretagen som har en gratisversion antivirusprogram. Det skyddar mot farlig kod, skadliga webbsidor och det din personliga integritet – och utan att slöa ner datorn. Programmet kan även hjälpa dig att trimma och optimera ditt system.